Resepi nie ade pada keluaran Majalah Aroma bulan Mei. Resepi asal Nik skodeng dari Blog Kak Azlita Aziz tau..nampak je macam susah tp senang je nak buat...sedap sangat rasanye. Anak-anak Nik semuanye suka..
Ni cara-cara nak buat dia..
Bahan A untuk kulit :
350ml air
80gm marjerin
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
Bahan B :
230gm tepung gandum (nik ayak dulu)
1 sudu teh baking powder
Bahan C :
5 biji telur Gred A (jangan lupa buang tali pusat ye nanti hanyir)
2 sudu teh esen vanilla
* Sedikit gula aising (untuk ditaburkan atas cream puff)
Bahan Inti Kastad :
50gm tepung kastad
100gm gula kastor
300ml air
1/2 tin susu cair (guna Idea)
1 sudu besar marjerin
1 sudu teh esen vanilla
Cara membuat inti kastad.
- Masak semua bahan tadi diatas api sederhana sehingga pekat.
- Sentiasa dikacau dan sejukkan seketika.
- Ambil adunan tadi masukkan kedalam piping bag.
Cara membuat kulit :
- Panaskan bahan A sehingga mendidih dan merjerin menjadi cair.
- Masukkan bahan B, kacau sehingga tidak melekat pada senduk.
- Angkat dan sejukkan selama lebih kurang 5 miniy
- Masukkan adunan campuran tadi ke dalam mixer bersama-sama adunan C.Putar sampai adunan licin dan tidak berketul-ketul.
- Masukkan adunan kedalam piping bag yang telah diletakkan bersama Nozel bentuk bunga.
- Picitkan kedalam dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit sampai warna menjadi kuning keemasan.
- Sejukakn dan belahkan 2 tapi jangan smpai putus. Kalau nak senang guna gunting sahaja cepat sikit.
- Picitkan kastad yg telah dimasukkan kedalam piping bag tadi.
- Taburkan sedikit gula aising di atas cream puff.
** SELAMAT MENCUBA **
(^,^)
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.