Suka...suka...kalau benda-benda yang melibatkan buah-buahan segar nie...Buah mahal memang le sedapkan..Kalau betol anggukkan kepala heee..heee..
Bila makan nie crupp...crapp je bunyi bila tang puff tu crispy sangat. Kastadnye pon sedap. Buah lak masam-masam manis gitewww..
Nie cara nak membentuk puff dihujungnye tersimpul. Cara nie nik skodeng Blog CMG yang glamm tu. Semua masakannye meletop letop kelazz..
Bahan - bahan :
3 keping kulit pastry puff segera - Nik suka guna Jenama Kawan (ade 2 size tau kecil & besar)
1 cawan susu cair
1 1/2 sudu besar tepung kastad *
1 1/2 sudu gula kastor *
1 sudu teh esen vanila *
1 sudu teh mentega *
Sedikit kuning telur (untuk disapukan di atas kulit puff)
Sedikit gula aising (untuk ditaburkan atas puff)
Buah Strawbery & anggur secukupnye
Cara- cara :
- Ambil kulit pastry bentukkan seperti gambar diatas.
- Sapu kuning telur ditepi kulit. Jangan sapu terlalu banyak nanti nampak macam hangit pula.
- Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit.
- Campurkan semua bahan bertanda (*).
- Masak mengunakan api pelahan sehingga pekat @ likat.
- Masukkan kastad kedalam piping bag dan paipkan pada puff yang telah dibakar tadi.
- Susun buah-buahan diatasnye.
**SELAMAT MENCUBA **
(^,^)
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.