Followers

Fruit Puff




 
 
Suka...suka...kalau benda-benda yang melibatkan buah-buahan segar nie...Buah mahal memang le sedapkan..Kalau betol anggukkan kepala heee..heee..
Bila makan nie crupp...crapp je bunyi bila tang puff tu crispy sangat. Kastadnye pon sedap. Buah lak masam-masam manis gitewww..
 
 
 

Nie cara nak membentuk puff dihujungnye tersimpul. Cara nie nik skodeng Blog CMG yang glamm tu. Semua masakannye meletop letop kelazz..
 


 
Bahan - bahan :
 
3 keping kulit pastry puff segera - Nik suka guna Jenama Kawan (ade 2 size tau kecil & besar)
1 cawan susu cair
1 1/2 sudu besar tepung kastad *
1 1/2 sudu gula kastor *
1 sudu teh esen vanila *
1 sudu teh mentega *
Sedikit kuning telur (untuk disapukan di atas kulit puff)
Sedikit gula aising (untuk ditaburkan atas puff)
Buah Strawbery & anggur secukupnye
 


 

Cara- cara :
 
  1. Ambil kulit pastry bentukkan seperti gambar diatas.
  2. Sapu kuning telur ditepi kulit. Jangan sapu terlalu banyak nanti nampak macam hangit pula.
  3. Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit.
  4. Campurkan semua bahan bertanda (*).
  5. Masak mengunakan api pelahan sehingga pekat @ likat.
  6. Masukkan kastad kedalam piping bag dan paipkan pada puff yang telah dibakar tadi.
  7. Susun buah-buahan diatasnye.
 
 
 
 
**SELAMAT MENCUBA **
(^,^)




No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.